Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk ONS team

 

Verdeling erfenis en nalatenschap

U wilt goed geregeld hebben wat er met uw vermogen gebeurt na uw overlijden. Een zwaar onderwerp waar we u graag bij helpen. Wij ontzorgen hiermee ook uw nabestaanden in een emotionele fase waarin al veel van ze gevraagd wordt. Bekijk hieronder onze diensten omtrent erven en schenken:

Hieronder leest u hoe uw nabestaanden uw erfenis kunnen afhandelen.

Erfgenamen en testament

Om een erfenis af te kunnen handelen, moet eerst achterhaald worden wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. In een testament worden de erfgenamen aangewezen. Wanneer er geen testament is, wijst de wet de erfgenamen aan. Als een testament aanwezig is, moet de erfenis verdeeld worden zoals de overledene in het testament heeft aangegeven.

Erfenis aanvaarden of verwerpen

De erfgenamen moeten beslissen of ze de erfenis willen aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Omdat er in sommige gevallen schulden in het spel zijn, is dit een belangrijke beslissing. In Nederland geld een periode van drie maanden om een keuze te maken. 

Executeur

De erfgenamen zijn zoals eerder aangegeven verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Doordat er in veel gevallen meerdere erfgenamen zijn, wordt er vaak gekozen om een executeur aan te wijzen. Zo hoeven alle erfgenamen niet gezamenlijk naar de bank te gaan, of alle belangrijke stukken gezamenlijk ondertekenen. De executeur heeft volmacht om de erfenis gedeeltelijk af te wikkelen. In een testament kan een executeur aangewezen zijn.

Verklaring van erfrecht

Met een verklaring van erfrecht kan de blokkering van de rekening van de overledene opgeven worden. Banken blokkeren een rekening op eigen naam namelijk bij overlijden. Als er uitkeringsinstanties en verzekeringsinstanties zijn, moeten die ook weten dat iemand overleden is. Vaak hebben zij ook een verklaring van erfrecht nodig, voordat ze geld uitkeren. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent erven? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris