Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk ONS team

 

Schenken aan kinderen

Schenken aan kinderen kan zonder notaris in contanten of via de bank. Echter, heeft het vele voordelen wanneer u schenkt zonder dat daarbij al geld over tafel gaat. Dit noemen we schenken op papier of schuldigerkenning.  

Schuldigerkening

Schenken op papier, of schuldigerkenning, houdt in dat wij voor u een akte opmaken waarin u overeenkomt met uw kinderen dat u ze een bedrag schenkt. U blijft dit bedrag schuldig, echter betaalt u wel alvast rente aan uw kinderen. Hierbij is een rente op jaar basis op dit moment verplicht. 

Voordelen schenken bij leven:

  • U bent na overlijden minder erfbelasting verschuldigd 
  • Uw vermogen is alvast veiliggesteld wanneer bij opname in een zorginstelling 
  • U bent het geschonken bedrag nog niet definitief kwijt 
  • U betaalt minder inkomstenbelasting

Een hoger bedrag schenken

De regels voor het schenken op papier verschillen per grootte van het bedrag en veranderen jaarlijks. Zo is er een maximaal bedrag dat u belastingvrij kunt schenken. Ook kunt u kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een hoger bedrag schenken op papier zonder verdere voorwaarden. Deze vrijstelling wordt verhoogd wanneer de schenking besteed wordt aan bepaalde prijzige studies. Wanneer de schenken voor de aankoop of aflossing van een huis wordt gebruikt wordt dit bedrag nog verder verhoogd. Deze laatste schenking kan echter niet op papier omdat uw kind dat bedrag direct zal gebruiken, wel kunnen wij u hierin uiteraard adviseren en ondersteunen. Neem voor de actuele regels en bedragen vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag zodat u zeker weet dat deze zaken goed geregeld worden. Samen bekijken we uw persoonlijke situatie en bespreken we uw mogelijkheden. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent schenken op papier? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris