Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk het team

 

Trouwen (en scheiden): de nieuwe regels

Per 1 januari 2018 zijn de regels voor wie gaat trouwen veranderd. We vertellen u er graag meer over, zodat u voor uw situatie de keuze kunt maken om van dat systeem af te wijken. Als u niets vooraf regelt bij de notaris, vallen alle huwelijken die gesloten worden na 1 januari 2018 onder de nieuwe wet. Elke afwijking van de nieuwe wet, hoe klein ook, moet worden vastgelegd in een notariële akte en heet dan huwelijkse voorwaarden.

Gemeenschap van goederen

De nieuwe regels zorgen ervoor dat nieuwe echtparen niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen trouwen. Veel mensen denken dat trouwen in gemeenschap van goederen door de nieuwe wetgeving helemaal verdwijnt en dat iedereen standaard onder huwelijkse voorwaarden trouwt. Dit is absoluut niet het geval. In plaats van in algehele gemeenschap van goederen trouwen, trouwen echtparen vanaf januari 2018 standaard in een beperkte gemeenschap van goederen.

Nieuwe wetgeving 

Door de nieuwe wet (beperkte gemeenschap van goederen) worden bezittingen en schulden die nieuwe bruidsparen hadden voor het huwelijk hadden niet meer gemeenschappelijk. Dit betekend dat na een scheiding vermogen en schuld niet meer fifty-fifty wordt verdeeld. Schuld en vermogen dat voor het huwelijk is opgebouwd, blijft van de partner die het opbouwde. Wat tijdens het huwelijk is vergaard, blijft van beiden. Ook zijn erfenissen door de nieuwe wet automatisch alleen voor de ervende partner en niet voor het koppel samen. Voor bestaande huwelijken verandert er niets door de nieuwe wetgeving.

Voorbereiden op de toekomst

Aanstaande echtparen zijn snel geneigd om vooral te focussen op het feest bij de bruiloft, in plaatst van het plannen van een heel leven samen. Het is dus belangrijk om voor je huwelijk rekening te houden dat het mis kan lopen. Bij het geven van het ja-woord zegt u ook 'ja' tegen een aantal afspraken. Maar welke? Wij denken met u mee, zonder de roze wolk. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar we kunnen er ons zeker op voorbereiden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent de nieuwe wetgeving? Of wilt u advies over wat trouwen in uw situatie betekend? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris