Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk ONS team

 

Erfenis aanvaarden of verwerpen

Heeft u gehoord dat u erfgenaam bent? Dan kunt u kiezen of en hoe u de erfenis aanvaardt. Iedere erfgenaam moet zelf een eigen beslissing nemen over aanvaarden of verwerpen. Hierbij kan de notaris u adviseren.

Zuiver

Wilt u de erfenis aanvaarden? Dan kan dit op twee manieren: Zuiver en Beneficiair. Indien u de nalatenschap zuiver aanvaard, betekend dit dat u beide alle bezitting en schulden, samen met eventuele andere erfgenamen. U bent samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Let op: Heeft u eenmaal de erfenis aanvaard (of dit nu per ongeluk is of niet), dan kunt u niet meer op deze keuze terugkomen. Ook niet als er achteraf schulden blijken te zijn.

Beneficiair

Indien u vermoedt dat de nalatenschap voornamelijk bestaat uit schulden, dan heeft u de optie om voor beneficiair aanvaarden te kiezen. Dit betekent dat als de nalatenschap daadwerkelijk bestaat uit meer schulden dan bezittingen, u de erfenis verwerpt. Dit betekend dat u niet de eventuele schulden uit eigen zak hoeft te betalen. Wel betekend dit dat de gehele erfenis dan beneficiair wordt afgehandeld, wat iets meer werk is en meestal wat extra kosten (friffierecht) met zich meebrengt.

Verwerping

U kan de erfenis ook verwerpen. Dit betekent dat u niet aanspraakelijk bent voor eventuele schulden, maar ook dat u niets onvangt uit de nalatenschap (ook geen fotoboeken of brieven). Ook bent u niet betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap.

 

Heeft u verdere vragen over het aanvaarden of verwerpen van een erfenis, zoals de termijn voor aanvaarding, verklaringen die getekend moeten worden of minderjarige erfgenamen? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs bij ons notariskantoor.

 

Ik wil meer informatie

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris