Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk ONS team

 

Schenken op papier

U wilt schenken aan uw kinderen? Schenken op papier kan zonder notaris in contanten of via de bank. Echter, heeft schenken zonder dat daarbij al geld over tafel gaat vele voordelen. Dit wordt schenken op papier of schuldigerkenning genoemd. 

Schuldigerkening

Bij schenken op papier, ofwel schuldigerkenning, maken wij voor u een akte op waarin u met uw kinderen overeenkomt dat u ze een bedrag schenkt. Dit bedrag blijft u schuldig, maar u betaalt wel alvast rente aan uw kinderen. Een rente op jaarbasis is op dit moment verplicht.

Voordelen schenken bij leven:

  • Na overlijden bent u minder erfbelasting verschuldigd
  • U heeft uw vermogen alvast veilig gesteld bij opname in een zorginstelling
  • Het geschonken bedrag bent u nog niet definitief kwijt
  • U hoeft minder inkomstenbelasting te betalen

Schenkingsvrijstelling

Belastingvrij schenken in kan tot een bepaald bedrag per kind. Wanneer uw kind tussen de 18 en 40 jaar is kunt u eenmalig een hoger bedrag schenken op papier zonder verdere voorwaarden. Deze vrijstelling wordt verhoogd als de schenking wordt besteed aan bepaalde dure studies, en verder verhoogt wanneer de schenking voor de aankoop of aflossing van een huis is. Deze laatste schenking kan niet op papier, omdat uw kind het bedrag direct gaat gebruiken. Wij kunnen u hierin adviseren en de aangifte schenkbelasting voor u verzorgen. In sommige gevallen is het noodzakelijk de schenking in een akte vast te leggen. Samen met u bekijken we uw persoonlijke situatie en lichten we u voor over uw mogelijkheden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent schenken op papier? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris