Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk het team

 

Eigendomsakte

Wanneer een huis van eigenaar veranderd regelen wij, de notaris, alle juridische zaken. Met een notariële akte zorgen we ervoor dat het huis aan u geleverd kan worden. Deze notariële akte heet de eigendomsakte. Deze akte wordt ook wel leveringsakte, transportakte of overdrachtsakte genoemd. Een eigendomsakte is altijd maatwerk. Iedere situatie is namelijk anders. Een notaris is als enige bevoegd om deze akte op te stellen.

Waarom de notaris alleen bevoegd is

In landen zoals de Verenigde Staten, kennen ze geen notaris. Dit zorgt ervoor dat kopers dure verzekeringen af moeten sluiten om eventuele problemen achteraf op te lossen. In landen zonder notarissen wordt veel meer gefraudeerd met woningen, door bijv. een woning te verkopen terwijl de eigenaar van niets weet. Gelukkig hebben we in Nederland notarissen en kennen we dit probleem hierdoor niet. 

Overdracht van een huis

Hieronder hebben we de stappen rondom de overdracht van een huis voor u opgesomd:

     1. Opstellen eigendomsakte

Nadat de koopovereenkomst is getekend en de ontbindende voorwaarden zijn vervallen wordt de eigendomsakte opgesteld. Deze akte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst.

     2. Ondertekenen en koopsom voldoen

De eigendomsakte wordt door koper en verkoper getekend op de datum die in de koopakte is overeengekomen. De koopsom van het huis wordt vooraf op een aparte bankrekening bij de notaris voldaan.

     3. Officieel eigenaar

Nadat de eigendomsakte door koper, verkoper en notaris is ondertekend, wordt de eigendomssakte door de notaris ingeschreven bij het kadaster. Zodra dat is gebeurd bent u officieel de nieuwe eigenaar van de woning.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent de eigendomsakte? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor in Berkel en Rodenrijs. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris