Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk het team

 

Transportakte

Bij de overdracht van een huis regelen wij, de notaris, alle juridische zaken. Wij zijn ook de enige die dit in Nederland, en bijna overal in Europa, mogen doen. Met een notariële akte zorgen we ervoor dat het huis aan u geleverd kan worden. Deze notariële akte heet de transportakte. Deze akte wordt ook wel leveringsakte, eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd. 

Waarom is de notaris alleen bevoegd?

In landen zoals de Verenigde Staten, kennen ze geen notaris. Dit zorgt ervoor dat kopers dure verzekeringen af moeten sluiten om eventuele problemen achteraf op te lossen. Ook wordt daar veel meer gefraudeerd met woningen, door bijv. een woning te verkopen terwijl de eigenaar van niets weet. Gelukkig hebben we in Nederland notarissen en kennen we hierdoor dit probleem niet. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar de belangen van zowel de verkoper als die van de koper. 

Stappen bij de transportakte

Wij stellen als eerste de transportakte voor u op. Daarnaast bewaken wij de financiële kant van de overdracht. Zo is de woning pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald. Een transport of leveringsakte is altijd maatwerk. Iedere situatie is namelijk anders. Als alle partijen de akte ondertekend hebben bent u officieel eigenaar van de woning. Hieronder hebben we de stappen rondom de overdracht van een huis voor u opgesomd:

     1. Opstellen transportakte

Nadat de koopovereenkomst is getekend en de ontbindende voorwaarden zijn vervallen wordt de transportakte, ook wel leveringsakte genoemd, opgesteld. Deze akte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst.

     2. Ondertekenen en koopsom voldoen

De transportakte wordt door koper en verkoper getekend op de datum die in de koopakte is overeengekomen. De koopsom van het huis wordt vooraf op een aparte bankrekening bij de notaris voldaan.

     3. Officieel eigenaar

Nadat de transportakte door koper, verkoper en notaris is ondertekend, wordt de leveringsakte door de notaris ingeschreven bij het kadaster. Zodra dat is gebeurd bent u officieel de nieuwe eigenaar van de woning.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent de transportakte? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris