Notaris voor elke levensfase

Onze mensen nemen u bij de hand bij de belangrijke momenten in uw leven.

Bekijk het team

 

Huwelijkse voorwaarden opstellen

U gaat trouwen, gefeliciteerd! Een bijzondere verbintenis tussen u en uw partner. Bij het geven van het ja-woord zegt u ook 'ja' tegen een aantal afspraken. Maar welke? Wij denken met u mee, zonder de roze wolk. 

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn regels die u samen opstelt over uw huwelijk. U maakt afspraken om af te wijken van de regels zoals de wet die stelt aan huwelijken. In Nederland trouwen u en uw partner vanaf 1 januari 2018 standaard onder beperkte gemeenschap van goederen. Elke afwijking van deze wet, hoe klein ook, moet worden vastgelegd in een notariële akte en heet dan huwelijkse voorwaarden.

Wat is beperkte gemeenschap van goederen?

Door de wet (beperkte gemeenschap van goederen) worden bezittingen en schulden die nieuwe bruidsparen hadden voor het huwelijk hadden niet meer gemeenschappelijk. Na een scheiding wordt vermogen en schuld hierdoor niet meer fifty-fifty wordt verdeeld. Schuld en vermogen dat voor het huwelijk is opgebouwd, blijft van de partner die het opbouwde. Wat tijdens het huwelijk is vergaard, blijft van beiden. Ook erfenissen zijn door de nieuwe wet automatisch alleen voor de ervende partner en niet voor het koppel samen.

Waarom afwijken van huidige wetgeving?

Sommige bruidsparen willen liever op het oude regime trouwen, namelijk onder volledige gemeenschap van goederen. Wanneer u trouwt onder volledige gemeenschap van goederen kunt u o.a. makkelijker vermogen verschuiven, zonder dat er belasting afgerekend hoeft te worden. Verder zult u huwelijkse voorwaarden nodig hebben, wanneer u schulden en bezittingen uit het huwelijk ook privé wil houden en niet aansprakelijk wil worden voor de schulden van de ander.

Ook trouwen veel ondernemers op huwelijkse voorwaarden. Als u bijv. ook privé aansprakelijk bent, gaat uw huwelijkspartner medeaansprakelijk zijn voor uw ondernemersrisico’s. Wanneer u het geld van uw partner buiten het bereik van uw crediteuren wil houden, zult u huwelijkse voorwaarden nodig hebben.

Huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk?

Tijdens het huwelijk kan er alsnog gekozen worden huwelijksvoorwaarden op te stellen, als daartoe noodzaak bestaat bijvoorbeeld bij het starten van een onderneming door een echtgenoot.

Met welke vraagstukken helpen wij u nog meer?

Wij helpen u o.a. bij de volgende vraagstukken:

  • Dit wordt mijn tweede huwelijk, waar moet ik aan denken?
  • Ik heb een onderneming: hoe bescherm ik die bij echtscheiding?
  • Hoe bescherm ik mezelf tegen schulden die door mijn partner worden gemaakt?
  • Welke wederzijdse onderhoudsplicht hebben beide partners?
  • Wordt het huidige en/of toekomstige inkomen en vermogen gedeeld?
  • Wordt het verlies in verdiensten wegens zorg voor kinderen gecompenseerd?
  • Wat moet er geregeld worden voor de overblijvende partner in geval van overlijden?
  • Hoe houd ik rekening met omstandigheden die kunnen veranderen?

Meer informatie?

Wilt u meer informatie omtrent het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.

Interesse in een van onze diensten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

'Betrokken
betrouwbaar en bereikbaar dat is Oostland Notaris'

mr Pepijn Beliën - Notaris